Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Υπάρχουν αλλεργίες που οφείλονται στο κρύο και πως εκδηλώνονται;
Όλοι έχουμε συνδέσει τις αλλεργίες με του ανοιξιάτικους μήνες και όχι με τους χειμερινούς. Και όμως υπάρχει μία μικρή κατηγορία ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες στο κρύο.Σπάνιο φαινόμενο αλλά υπαρκτό! Εκδηλώνονται όπως όλες οι αλλεργίες, με ερυθρότητα του δέρματος, οίδημα, φαγούρα, ίσως και απολέπιση, στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια!

Πως είμαστε σίγουροι ότι είναι αλλεργία και αν όχι γιατί συμβαίνει;
Yπάρχει ένα test που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας μόλις δούμε τα πρώτα συμπτώματα. Τοποθετούμε ένα παγάκι στο εσωτερικό του βραχίονα και περιμένουμε περίπου 10΄Αν κάνει οίδημα τότε είναι αλλεργία και απευθυνόμαστε άμεσα σε ένα αλλεργιολόγο ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση και να δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν απλά το δέρμα ασπρίσει ή κοκκινίσει τότε τα συμπτώματα οφείλονται στο ότι ο χειμώνας είναι μία πολύ δύσκολη εποχή για το δέρμα μας. Καταρχήν οι καιρικές συνθήκες: χαμηλές θερμοκρασίες, παγωνιά, αέρας, αλλά και η παρατεταμένη παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, όπως και η απότομη αλλαγή από τη ζέστη στο κρύο. Το χειμώνα επίσης μειώνεται η έκκριση σμήγματος, άρα θα πρέπει η κρέμα μας να περιέχει περισσότερα λιπίδια, έτσι ώστε να προστατεύεται η επιφάνεια της επιδερμίδας από την αφυδάτωση.

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας υγιή για όλο το χειμώνα;
Όποιος κι αν είναι ο τύπος του δέρματός μας, χρειαζόμαστε μια πλούσια κρέμα σε έλαια ώστε να μη χάνεται η υγρασία και να προσφέρουμε στο δέρμα μας ένα καλό αμυντικό στρώμα. Αυτό που συνηθίζω να λέω είναι ότι όπως αλλάζουμε τα ρούχα που φοράμε κάθε εποχή έτσι αλλάζουμε και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την φροντίδα και την υγεία του δέρματός μας. 

Και βέβαια δεν ξεχνάμε την περιοχή των ματιών με την πολύ λεπτή επιδερμίδα, τα χείλη μας που τώρα σκάνε και ξεφλουδίζονται περισσότερο αλλά και τα χέρια μας όχι μόνο κρεμούλα άλλα και γάντια για περισσότερη προστασία. Αποφεύγουμε επίσης τα πολύ συχνά και παρατεταμένα ντουζ. Όλοι θέλουμε να βρισκόμαστε περισσότερη ώρα στο ζεστό νερό, αλλά αυτό μας αφυδατώνει και απομακρύνει το σμήγμα με αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να ξεραίνεται και να τραβάει. Προσέχουμε επίσης το Ph των προϊόντων να είναι ουδέτερο, δηλαδή φιλικό προς το δέρμα.



Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου και αποτελεί φραγμό μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος, Άρα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να είναι υγιές για να έχουμε μία συνολική υγεία!!!