Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ...γένους θηλυκού

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συναντάμε κομψές καλλίγραμμες σιλουέτες κι αυτό γιατί οι περισσότεροι πια προσέχουμε τη διατροφή μας και έχουμε υιοθετήσει ένα τρόπο ζωής που περιλαμβάνει και την άσκηση.
Η κυτταρίτιδα όμως και η χαλάρωση του δέρματος είναι προβλήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν και ιδιαίτερα εμάς τις γυναίκες. Αποδεδειγμένα προβληματίζει το 80%-90% του γυναικείου πληθυσμού δηλαδή είναι η συχνότερη πάθηση του οικονομικά ανεπτυγμένου κόσμου. Είναι η φωνή εκείνη με την οποία ο οργανισμός εξωτερικεύει την ανάγκη του για ισορροπία, για ουσίες που του λείπουν και για αλλαγή τρόπου ζωής!
Το άγχος να τα προλάβουμε όλα και να είμαστε καλές αν όχι τέλειες σε όλα, η συσσωρευμένη κούραση, οι ορμόνες που μας ταλαιπωρούν κάθε μήνα, η κακής ποιότητας διατροφή και όχι μόνο, είναι μερικές από τις αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση αυτού του αντιαισθητικού προβλήματος, το οποίο βέβαια δεν πρέπει να το θεωρούμε μόνο πρόβλημα εμφάνισης αλλά κυρίως πρόβλημα υγείας!
Τα τελευταία χρόνια η προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος γίνεται πιο σφαιρικά, δηλαδή η κυτταρίτιδα θεωρείται από την ιατρική κοινότητα σα μία γενικευμένη κατάσταση η οποία έχει να κάνει με όλο τον οργανισμό και περιλαμβάνει κι άλλα όργανα όπως τα αγγεία και το δέρμα. Ταυτόχρονα ο οργανισμός την αντιλαμβάνεται σα σύμπτωμα, σα μία προειδοποίηση που προμηνύει την επερχόμενη δυσλειτουργία και άλλων οργάνων του.
Η λύση που θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας λοιπόν δεν είναι κάτι απλό. Ένας συνδυασμός πραγμάτων θα μας οδηγήσει στο να αποτρέψουμε αλλά και να επανορθώσουμε το πρόβλημα και σίγουρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.
Ένας νέος τρόπος ζωής που θα λειτουργήσει ευεργετικά σε όλο το σώμα και θα βοηθήσει στην πρόληψη και άλλων ασθενειών είναι το πρώτο βήμα.

Καταρχήν θα πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνισή της για να μπορέσουμε να έχουμε πιο σωστή αντιμετώπιση και αυτές είναι:

Κούραση (η προσπάθεια που κάνουν οι μύες να συγκρατούν το σώμα όρθιο και να βαδίζει, κυρίως σε άτομα που κουράζονται σωματικά, μπλοκάρουν την περιοχή δημιουργώντας μυικές συσπάσεις με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία)

Καθιστική ζωή (καθισμένος κάποιος για πολύ ώρα πιέζει τους γλουτούς και τους μηρούς και το συνεχόμενο αυτό ερέθισμα εμποδίζει την καλή κυκλοφορία, με συνέπεια να εμφανίζονται οιδήματα στα πόδια και κυτταρίτιδα)


Κρύο (άτομα που εκτίθενται στο κρύο, αθλήτριες που ιδρώνουν και δεν αλλάζουν αμέσως μπλούζα, ελαφρύ ντύσιμο το χειμώνα, συντελούν στη συσσώρευση βλαπτικής ενέργειας και αυτός είναι ο λόγος που τον χειμώνα η κυτταρίτιδα αυξάνεται)

Κακή λειτουργία των εντέρων (όταν τα έντερα δυσλειτουργούν θα παρατηρήσουμε αύξηση λίπους και “ψωμάκια” κάτω από τους γλουτούς)

Κακή λειτουργία νεφρών (όταν τα νεφρά έχουν πέτρες, άμμο ή έχουν κρύο τότε η περιοχή της μέσης πονά και στο πίσω μέρος του εσωτερικού μηρού θα παρατηρήσουμε πρήξιμο, λίπος και πόνο)

Κακή λειτουργία ορμονών (η ευθύνη των ορμονών στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας είναι μεγάλη και οι γλουτοί είναι πολύ ευαίσθητοι στην αλλαγή των ορμονών. Παρατηρούμε στην εφηβεία τα κοριτσάκια να αποκτούν κυτταρίτιδα να κάνουν ραβδώσεις και “ψωμάκια”. Επίσης σε σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα παρατηρούμε ο κόκκυγας και γενικά η περιοχή στο πίσω μέρος της λεκάνης, να είναι πρησμένη)

Φόβος (συναίσθημα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης που σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να αλλοιώσει τη στάση του σώματος. Αντί να ακολουθεί η λεκάνη τη φυσική κλίση της σπονδυλικής στήλης προς τα έξω, αυτή κάμπτεται προς τα εμπρός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να εμποδίζεται η γρήγορη και δραστική κίνηση της ενέργειας, που χρειάζεται το σώμα για να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον του. Η μαζεμένη και όχι εκφρασμένη ενέργεια έχει σαν συνέπεια δυσπλασίες, οιδήματα και κυτταρίτιδα)

Γνωρίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία της κυτταρίτιδας μπορούμε να συμβουλεύουμε πιο σωστά και να επιτεθούμε στην κυτταρίτιδα με περισσότερους από ένα τρόπους. Γιατί παρόλο που οι τοπικές θεραπείες είναι πολύ ευεργετικές, έχουν περιορισμένα αποτελέσματα όταν γίνονται μεμονωμένα. Όσο περισσότερους τρόπους συνδυάσουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία στη μείωση ή και στη εξαφάνιση της κυτταρίτιδας.
Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού και των δερματικών κυττάρων και όχι των λιποκυττάρων.

Φροντίστε να ενισχύσετε τη διατροφή σας με τροφές κατά της κυτταρίτιδας και αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε συμπληρώματα για να ενδυναμωθούν τα κυτταρικά τοιχώματα και ο συνδετικός ιστός. Έτσι η ορατή επιφάνεια του δέρματος, όπως και τα κύτταρα αλλά και ο συνδετικός ιστός σε όλο το σώμα, θα είναι σφριγηλή, απαλή και νεανική χωρίς την αντιαισθητική όψη “φλούδας πορτοκαλιού”. Βρείτε χρόνο για ένα καλό πρωινό ακόμη κι αν είναι ένας φυσικός χυμός φρούτων.
Αλλάξτε λίγο τον τρόπο ζωής σας. Δώστε έμφαση σε όσα όμορφα έχετε κατορθώσει και συγκεντρωθείτε στη νέα σας ζωή με ζωντάνια και ενθουσιασμό γιατί έτσι μπορείτε να ακολουθήσετε πιο ευχάριστα ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της κυτταρίτιδας που θα περιλαμβάνει κάποια μασάζ αλλά και άσκηση (γιόγκα, πιλάτες,χορό)

Μια φορά την εβδομάδα απολεπίστε το σώμα σας χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό προϊόν του εμπορίου ή πριν το μπάνιο τρίψτε το σώμα σας στεγνά με μία πετσέτα. Χρησιμοποιήστε καθημερινά προϊόντα που θα ενυδατώσουν και θα βελτιώσουν την υφή του δέρματος σας. Όπως καθημερινά τρώμε για να συντηρήσουμε τον οργανισμό μας έτσι καθημερινά πρέπει να χρησιμοποιούμε προιόντα για να συντηρούμε το δέρμα μας τόσο του προσώπου όσο και του σώματος.
Εντάξετε στο πρόγραμμά σας το λεμφικό μασάζ με εφαρμογή μηχανήματος ή συνδυασμό μηχανήματος και χειρομάλαξης. Το λεμφικό σύστημα είναι το σύστημα αποχέτευσης του σώματος. Λειτουργεί σα φυσική άμυνα αποβάλλοντας άχρηστες ουσίες και τοξίνες από τον οργανισμό.
Μην απομονώνεστε, βγείτε έξω, διασκεδάστε, ελάτε σε επαφή με ανθρώπους χαρούμενους, με ανθρώπους που σας αγαπούν και σας νοιάζονται.
Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή με μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες και νερό μισή ώρα πριν και μετά από κάθε γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετές από τις βασικές θρεπτικές ουσίες, αγοράστε ένα ή περισσότερα συμπληρώματα με γλυκοζαμίνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, λεκιθίνη, αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, βιταμίνες Β και μέταλλα.
Ο Dr.Murad ένας από τους τέσσερις παγκόσμιους δερματολόγους, στο βιβλίο του Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ, μεταξύ άλλων συμβουλών και κατευθύνσεων για καλύτερη ποιότητα ζωής, συμπληρώνει ότι “Το σεξ και το άγγιγμα είναι από τα καλύτερα τονωτικά για το σώμα και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση. Αδράξτε την ευκαιρία να συνδεθείτε και πάλι με τον σύντροφό σας ή με κάποιον νέο σύντροφο και μάθετε να αγαπάτε το σώμα σας”.
Θα συμφωνήσω μαζί του και θα συμπληρώσω ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ και φροντίστε τον με σεβασμό. Όταν εσείς είστε καλά τότε μπορείτε να αγαπήσετε και να φροντίσετε και τους γύρω σας.