Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΝΑΔΕΣ - ΚΗΛΙΔΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ

Οι πανάδες (μέλασμα) και οι κηλίδες είναι προβλήματα που απασχολούν αρκετές γυναίκες μετά το καλοκαίρι.
Τι είναι οι πανάδες; Οι πανάδες, το μέλασμα με τον ιατρικό του όρο, είναι βλάβες του δέρματος που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.
Οι κηλίδες διαφέρουν από τις πανάδες. Είναι πιο επιφανειακές, πιο περιορισμένες (2-3 cm2) και εμφανίζονται στις λεπτότερες και πιο εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος. Είναι δηλαδή αποτέλεσμα πρόωρης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος. Τις συναντάμε στο πρόσωπο, στα χέρια, το ντεκολτέ.

Οι πανάδες σε αντίθεση με τις κηλίδες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα, έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και το πώς ακριβώς δημιουργούνται παραμένει άγνωστο. Αυτές εμφανίζονται συχνότερα κυρίως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο άνω χείλος, στο πηγούνι και στα ζυγωματικά.

Συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά, μετά από μια ορμονική διαταραχή, από λήψη φωτοευαίσθητων φαρμάκων ή μετά από μια εγκυμοσύνη. Σίγουρα όμως η εμφάνιση τους σχετίζεται άμεσα με την ηλιακή ακτινοβολία για αυτό και το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το φθινόπωρο και το χειμώνα μπορεί να εξασθενήσουν ή να υποχωρήσουν τελείως. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες της εμμηνόπαυσης που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με προγεστερόνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μέλασμα (πανάδες) σε σχέση με όσες λαμβάνουν μονάχα οιστρογόνα.
Τα αντισυλληπτικά, η κορτιζόνη, τα αντιεπιληπτικά και κάποια αντιβιοτικά μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση για την εμφάνιση αυτών των βλαβών του δέρματος.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν πανάδες συνήθως έχουν αρκετό στρες και άγχος με την εμφάνιση τους και θα πρέπει να έχουν αρκετή υπομονή και επιμονή για την αντιμετώπιση τους. Η θεραπεία δηλαδή απαιτεί χρόνο και αρκετές επισκέψεις.
Κατ’ αρχήν αυτό που μόνοι μας πρέπει να κάνουμε σε επίπεδο πρόγνωσης είναι:
  • Σχολαστική αντηλιακή προστασία. Το αντηλιακό θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30SPF και να περιέχει φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδάργυρου και διοξείδιο του τιτάνιου για να μπλοκάρει αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Τα χημικά φίλτρα δεν μπλοκάρουν και τους δυο τύπους υπεριωδών ακτίνων UVA και UVB όπως ο ψευδάργυρος και το τιτάνιο.
  • Να θυμάστε τον χρυσό κανόνα 30:20:2
30: Ο δείκτης προστασίας SPF
20: Τα λεπτά που θα πρέπει να εφαρμόσουμε το προϊόν πριν εκτεθούμε στον ήλιο
2: Οι ώρες που θα πρέπει να ανανεώσουμε τον προϊόν
  • Να χρησιμοποιούμε make up με αντηλιακή προστασία
  • Να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας προϊόντα με λευκαντικούς παράγοντες και βιταμίνη C
Όσον αφορά την θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουμε σε ένα πιο οργανωμένο χώρο είναι:
  • Το Dermabrason (μικροδερμοαπόξεση) με κρυστάλλους, σε συνδυασμό με λευκαντικά προϊόντα θα έχει εκπληκτικά αποτελέσματα αλλά θα χρειαστεί αρκετές επαναλήψεις
  • Τα πίλινγκ με φρουτοξέα, σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ
  • Οροί με βιταμίνη C για περιορισμένες και επιφανειακές βλάβες, που έχουν αποχρωματική δράση και δίνουν λάμψη στο δέρμα.
Αλλά και μεσοθεραπεία με dermaroller ή dermapen, παλμικό φως, laser.

Τα ελαφριά λευκαντικά πίλινγκ δεν έχουν καμία αντένδειξη. Οι θεραπείες με παλμικό φως, laser αντενδείκνυται μόνο στις έντονες φωτοευαισθησίες και σε δέρματα που παρουσιάζουν έντονα χηλοειδή. Αλλεργίες μπορεί να παρουσιαστούν, σπάνια βέβαια,στα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της μεσοθεραπείας (dermapen, dermaroller) γι αυτό κρίνεται απαραίτητο να γίνεται ένα τεστ μία μέρα τουλάχιστον πριν την εφαρμογή.